Animation i skolen

Animation er både en del af digital spiludvikling og sin egen udtryksform. Når man animerer, gør man sine idéer levende.

Stop Motion

Stop motion er en animationsteknik, hvor man bruger dukker eller andre figurer som objekt. Man animerer en scene ved at tage et billede, flytte figuren en lille smule, tage et til billede, flytte figuren lidt mere, osv. I professionelt producerede stop motion-film, afspilles der 24 billeder i sekundet, så et minuts film kræver 1440 billeder! Mindre kan sagtens gøre det, når man arbejder med stop motion i skolen, men regn med at eleverne får testet deres præcisionsevne og tålmodighed. Begejstringen ved at se sine idéer komme til live er arbejdet værd!

Claymation

Claymation er den type stop motion-animation, der involverer dukker af modellervoks. De mest kendte claymation-film kommer fra Aardman Animations, der blandt andet står bag Walter og Trofast, F for Får, samt Flugten fra Hønsegården. Til denne animationteknik skal figurerne generelt stå op, så det er nødvendigt at stille iPad’en på højkant, hvis man bruger den som kamera. 

2D Stop Motion

Når man arbejder todimensionelt, er figurerne flade. Et eksempel på stop motion animation i 2D er klassikeren Cirkeline. Skal eleverne i gang med denne type animation, skal der bruges bordplads, karton, sakse og et stativ, der hæver iPad’en op over bordet. Tegner man sin egen dukke, skal man huske at lave den i flere dele, så torso, arme, ben og hoved kan bevæge sig uafhængigt af hinanden – ligesom en sprællemand.